KAMUOYUNA DUYURU

İsrail Parlamentosu’nda kabul edilen Yahudi Ulus Devleti Yasası ile ilgili olarak, Türkiye’de birçok üniversite tarafından ortaklaşa kabul edilen metine Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi olarak katılıyor, İsrail Devleti’nin, vatandaşı olan Araplara uyguladığı ırkçı, ayrıştırıcı ve ayrımcı politikalarını daha sistemli hale getirmesinden dolayı İsrail’i kınıyoruz.

Uluslararası toplumun hukuk sistemi, hiçbir devlete, insanların temel hakları konusunda istediği gibi düzenleme yapma yetkisi vermemekte olup, Yahudi Ulus Devleti Yasası, evrensel hukuk ilkeleriyle ve Birleşmiş Milletlerin yasal ve ahlaki sistemiyle bağdaşmamaktadır. Bu yasayla birlikte dünyadaki tüm Yahudilere vatandaşlık hakkı tanıyan İsrail, bu toprakların asıl sahipleri olan Filistinliler için bu hakkı reddetmektedir. Kudüs’ü İsrail’in başkenti; İbraniceyi de tek resmi dil olarak kabul eden, ülkenin kaderini tayin etme hakkını sadece kendilerinde gören ayrımcı kararlar asla kabul edilemez ve onaylanamaz. Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi Rektörlüğü olarak, İsrail Devleti’nin izlemiş olduğu ve Filistinli dindaşlarımıza yönelik uyguladığı ve dozunu her geçen gün daha da artırdığı acımasız, insan hakları hukuku ve evrensel değerlerle bağdaşmayan yayılmacı politikaları kabul edilmez bir durum olarak görüyor, alınan bu kararı tanımıyoruz.

Rektörler olarak İsrail Parlamentosu tarafından kabul edilen, fiili olarak Filistin’de sürdürülen işgale ve hukuk dışı uygulamalara yasal zemin hazırlanmasını ve iki devletli çözüm vizyonunun ortadan kaldırılmasını amaçlayan söz konusu yasayı kınıyoruz. İsrail'i temel insan haklarına, uluslararası hukuka ve Birleşmiş Milletler ilkelerine saygılı olmaya davet ediyoruz.

ALKÜ REKTÖRLÜĞÜ

• 23 Temmuz, 2018