ALKÜ’DE ÇANAKKALE ZAFERİ İKİ PROGRAM İLE KUTLANDI

  • 18 Mart, 2019

Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ) 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin yıl dönümünü iki farklı etkinlik ile kutladı. Her iki programın  ALKÜ İşletme Fakültesi Konferans Salonunda düzenlendiği etkinliklerden ilki ALKÜ Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Türk Yurdu ile Genç Kalemler Kulübü tarafından sabah saat 10.00’da, ikincisi ise ALKÜ Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Üniversiteli Aktif Öğrenciler Kulübü (ÜNİAK)’ın organizasyonu ile öğleden sonra saat 14.00’da gerçekleştirildi.

İlk olarak Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ) Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Türk Yurdu ile Genç Kalemler Kulübü, 18 Mart Çanakkale Zaferi’nin yıl dönümü vesilesiyle İşletme Fakültesi konferans salonunda “Bir Destandır Çanakkale” söyleşisi gerçekleştirdi. Konferansa, ALKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Güneş, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı. Düzenlenen programa konuşmacı olarak katılan Emekli Kurmay Albay Murat Ünsaldı, Çanakkale Zaferi’nin ayrıntılarını salonda bulunanlara enine boyuna anlattı.

“İTİLAF DEVLETLERİ 417 GEMİYLE ÇANAKKALE’YE GELDİ”

İtilaf Devletlerinin 6 savaş gemisinden oluşan bir filo, Rus limanlarının bombardımanına misilleme olarak Çanakkale Boğazı’nın girişindeki Orhaniye, Seddülbahir ve Ertuğrul tabyalarının bombalaması sonucunda 5 subay ve 81 er’in şehit olduğunu ifade eden Emekli Kurmay Albay Murat Ünsaldı, “Rus Çarı 2. Nikola, İngiltere’den Osmanlı’ya karşı bir harekât yaparak Rusya üzerindeki yükün azaltmasını istiyordu.   İtilaf Devletleri 1914’ten itibaren ciddi olarak düşünmeye başladı. İngiliz Savaş Konseyi, Savaş Bakanı Lord Kitchener ve Amirallik Lordu Churchill’in yaklaşımları ile Çanakkale’ye bir harekat düzenlenir. Arından 1915’ten itibaren hazırlıklara başlanır ve 28 Ocak 1915’te İngiliz Savaş Kabinesi, Çanakkale Boğazı’nın deniz gücüyle zorlanarak geçilmesi kararı alır. Daha sonra Çanakkale Boğazı girişine ve Gelibolu Yarımadası’nın Ege Denizi tarafına İtilaf Devletleri’nin 248’i savaş gemisi olmak üzere 417 gemi demirlemişti. Türklerin ise 59 savaş gemisi bulunuyordu. 19 Şubat’ta başlayan deniz harekâtı 18 Mart tarihinde İtilaf Devletleri’nin son günü oldu. Daha sonra hem karadan hem de geniş çapta bir harekat başlattı. Bu girişimleri de başarısız olan İtilaf Devletleri, 8-20 Aralık 1915’te Anafartalar ve Arıburnu bölgelerini, 28 Aralık’tan 9 Ocak 1916 tarihleri arasında Seddülbahir bölgelerini terk etmiştir” dedi.

“AĞITLARLA ANDIĞIMIZ TEK ZAFER ÇANAKKALE’DİR”

“Şuana kadar Türk Tarihi’nin oluşumu içerisinde biz bütün zaferlerimizi koçaklamalarla, destanlarla anmışızdır. 4 bin yıllık Türk Tarihi içerisinde ağıtlarla andığımız tek zaferimiz Çanakkale’dir” diyen Ünsaldı, “Çanakkale Zaferi, Türk Askeri için büyük bir moral kaynağı olmuş, Türk Ordusu’nun Balkan Harbi’nde yaşadığı travma ortadan kalkmıştır. Mustafa Kemal’in askeri dehası ortaya çıkmış, generalliğe terfi etmiş, bütün ülke kendisini tanımıştır. Çanakkale’de, 1 metrekareye 50 şehit düşmüştür. Bu savaşta müttefik ordusu 250 bin zayiat vermiştir. Yine Osmanlı Ordusu da 250 bin zayiat vermiştir. Türklerde şehit düşenlerin sayısı ise 76 bin 625’dir. Çanakkale Savaşı’nda Türk Ordusu’nun kaybettiği askerlerden yüzde 74’ünün 17 ile 32, yüzde 26’sının 33 ile 42 yaşlarında olduğu görülür. Bu da Türk Halkı’nın yetişmiş insan gücünün nasıl yok olduğunu açıkça gözler önüne ermektedir” şeklinde konuştu.  Programın sonunda ALKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Güneş, Ünsaldı’ya teşekkür ederek, Alaaddin Keykubat mührünü takdim etti.

ÇANAKKALE RUHU GÜNÜMÜZDE DE DEVAM ETMELİ”

18 Mart Şehitler Günü ve Çanakkale Zaferi’nin 104. Yıl Dönümü için ALKÜ İşletme Fakültesi Konferans Salonu’nda düzenlenen öğleden sonraki program ise, Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Üniversiteli Aktif Öğrenciler Kulübü (ÜNİAK) tarafından gerçekleştirildi. Konferans programına, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Leyla Harputlu, AK Parti İlçe Başkanı Mustafa Toklu, siyasi parti temsilcileri, daire başkanları, akademik ve idari personelin yanı sıra öğrenciler katıldı.

İşletme Fakültesi Konferans Salonu’nda Emekli Albay Gazi Hüseyin Kılbaş’ın konuşmacı olarak katıldığı konferansta Kılbaş, Çanakkale Savaşı’nın tarihi seyri ile günümüze kadar gelen etkilerinden bahsetti. Tarihin amacının dünü iyi anlayıp bugünü ihya edip, yarını inşa ederek, gelecek nesillere güzel şeyler bırakmak olduğunu dile getiren Kılbaş, tarihine sahip çıkmayanların yok olmaya mahkûm olduklarını söyledi. Çanakkale ruhunu günümüzde de devam ettirmenin önemi üzerinde duran Kılbaş, “ O zaman her ilden, her bölgeden, her mezhepten omuz omuza şehitliğe ulaşan atalarımız gibi bugün de güç birliği, gönül birliği yapmak zorundayız. Ayrıca tarihimizi iyi bilmek ve okumak zorundayız” dedi.

“BU MİLLET VATANSIZ VE BAYRAKSIZ OLAMAZ”

“Biz ölmesini bilen bir milletiz” diyen Kılbaş, “Ölmesini bilen milletlere ne için ve nasıl öleceğini bilen milletlere esaret diye bir şey söz konusu olamaz. Mektebinde şehadet olanlara esaret olamaz. Bundan yıllar önce Amerika’da Amerikan Dış İşleri Bakanlığı Washington’daki diğer ülkelerin büyükelçilerini bir toplantıya çağırıyor. Ama genelde bugün üçüncü dünya dediğimiz geri kalmış yıllarca sömürge yıllarca eziyet sonucunda belini doğrultamamış geri bırakılmış ülkelerin büyükelçilerini çağırıyor. Ve bu arada program devam ederken Amerikalı yetkili hepsine tek tek aynı soruyu soruyor. “Sizin kurtuluş tarihiniz kaç yılıdır?” cevap veriyor diğerleri. İşte 1940, 1945, 1950… herkes kendi ülkesinin bağımsızlık tarihini söylüyor. Sıra bizim Büyükelçimize geliyor. Bizim Büyü elçimizin cevabı şu oluyor. ; “Bizim kurtuluş tarihimiz yok.” Cevap veriyor yetkili sizin nasıl olamaz diye. Bizim kurtuluş tarihimiz yok. Çünkü biz hiç esir olmadık, esaret nedir bilmeyiz. Bu millet vatansız ve bayraksız olamaz. Bu millet hürriyetsiz olamaz” diye konuştu.

Geçmiş nesiller ile gelecek nesiller arasında bugünün insanlarının birer köprü olduğunu dile getiren Kılbaş, “Biz onlara ne bırakacağız, biz onlar için ne yapıyoruz? Esas cevap verilmesi gereken bunlar. Bunları bilirsek biz bundan sonrası için çok sağlam temeller atar, çok sağlam nesiller bırakabiliriz bizden sonraki nesillerimize” dedi. Konuşmasında Çanakkale Savaşı’nın şanlı tarihini de anlatan Kılbaş, salonda bulunanlara düşmanını iyi tanımanın tarihini bilmekten geçtiğini ifade etti.

Programın sonunda ALKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Leyla Harputlu tarafından Kılbaş’a günün anlam ve önemine binaen plaket takdim edildi.