“Nisan Ayı Otizm Farkındalık Ayı” ve “2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü” kapsamında otizme dikkat çekmek ve farkındalık yaratmak amacıyla Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ) öncülüğünde konferans düzenlendi
ALKÜ Tıp Fakültesi, ALKÜ Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı TEMA Öğrenci Kulübü ile Alanya Kaymakamlığı Sosyal Hizmet Merkezi Müdürlüğü tarafından, “2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü” kapsamında düzenlenen konferansa Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi(ALKÜ) Rektörü Prof. Dr. Ahmet Pınarbaşı, Rektör Yardımcısı ve ALKÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fatih Gültekin, ALKÜ Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanı Hakan Bütün, Alanya Kaymakamlığı Sosyal Hizmet Merkezi Müdürü Ahmet Çelik, Alanya Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Müdürü Fikret Namal, akademisyenler ve vatandaşlar katıldı.
Alanya Ticaret ve Sanayi Odası’nda (ALTSO) Konferans Salonu’nda düzenlenen ve Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yavuz Selvi ile Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serhat Türkoğlu’nun konuşmacı olarak katıldığı konferansta otizm hakkında önemli bilgiler verildi.
“ERKEN TANI ÇOK ÖNEMLİ”
Geçmiş dönemlerde karşılaşma oranlarının binde birlerde olduğu Otizm Spektrum Bozukluklarının artık günümüzde 66 doğumda bir çocukta görülmeye başlandığının altını çizen Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yavuz Selvi, erken tanının her hastalıkta olduğu gibi bu rahatsızlıkta da çok önemli olduğunu vurguladı. Erken tanının kişinin ruhsal ve bedensel seyrinin olumlu yönde ilerleyebilmesi adına önem arz ettiğini dile getiren Selvi, Otizm Spektrum Bozuklukları olan bireylerin toplumdan soyutlandırılmamasının gerekliliğinin de ayrıca önemli bir etken olduğunu belirtti.
“ERKEKLERDE DAHA SIK GÖRÜLÜYOR”
Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yavuz Selvi’nin ardından sunumunu gerçekleştiren Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serhat Türkoğlu otizmin doğuştan gelen bir beyin hastalığı olduğunu ifade etti. Erkeklerde görülme oranının kızlara göre iki ya da üç kat daha fazla olduğunu belirten Türkoğlu ancak kızlarda daha sık zekâ geriliği ile eşlik ederek daha ağır seyrettiğini söyledi.
Otizmin genetik etmenlerinin yanı sıra çevresel etmenlere de bağlı olabileceğini ifade eden Türkoğlu, “Bu konudaki en tutarlı veri ileri baba yaşıdır. İleri yaşlarda baba olma yaşı bu rahatsızlığı tetikleyebilmektedir. Ayrıca annenin hamilelikte geçirdiği enfeksiyonlar ve gerek hamilelikte gerekse erken çocukluk döneminde D vitamini eksikliği de bu rahatsızlığın çevresel etmenleri arasında sayılabilmektedir.” dedi.
“BELİRTİLER ERKEN DÖNEMDE GÖRÜLMEYE BAŞLIYOR”
Normal gelişen çocuklarda 3 aylık bir bebeğin göz teması kurduğunu ve gülümsemeye yanıt verdiğini dile getiren Türkoğlu, “6 aylık iken aktif karşılık verir. 8-9 aylık iken ce-e tarzı oyunlara karşılık verir ve anneden ayrılmaya tepki verip yabancı kaygısı başlar. 10 aylık ismi çağrılınca bakar. Bir yaşında ortak ilgi kurar ve basit motor taklitler başlar. İki yaşındayken paralel, üç yaşındayken karşılıklı oyunlar oynayıp senaryolu-hayali oyunlar oynar. Dört yaşında empati kurma becerisi gelişir. Yaşla birlikte ve yaşam deneyimleri ile insan ilişkilerinde ve duygu alışverişinde zenginlik artar. Otizm tanısı alan çocukların önemli bir kısmında bu durumlar yoktur ve belirtiler 12’inci ayın öncesinde görülmeye başlar. Ebeveynlerin dikkati erken tanıyı kolaylaştıracaktır.” diye konuştu.
Konferansın sonunda Doç. Dr. Yavuz Selvi ve Doç. Dr. Serhat Türkoğlu, salonda bulunan katılımcıların sorularını yanıtladı.