BİLİM VATANDAŞLA BULUŞTU, BİLİM KAFE İLE SAĞLIKLI BESLENME ANLATILDI

  • ALKÜ BASIN
  • 28 Haziran, 2025

Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ) Bilim İletişimi Ofisi tarafından gerçekleştirilen ilk “Bilim Kafe” etkinliğinde “Beslenmede Gerçekler: Doğrularımız ve Yanlışlarımız” isimli program, Prof. Dr. Meltem Soylu’nun anlatımıyla vatandaşlara sohbet havasında anlatıldı.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) koordinasyonunda, 27-28 Haziran tarihlerinde Türkiye’nin dört bir yanındaki 150’ye yakın üniversite, 81 ilde eş zamanlı olarak Bilim Kafe etkinlikleri düzenlendi. Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ) Basın ve Halkla İlişkiler Şube Müdürlüğü bünyesinde kurulan ALKÜ Bilim İletişimi Ofisi tarafından gerçekleştirilen ilk “Bilim Kafe” etkinliği “Beslenmede Gerçekler: Doğrularımız ve Yanlışlarımız” isimli programla yapıldı. Alanya Belediyesi Sosyal Tesisleri Aile Çay Bahçesi’nde gerçekleştirilen etkinlikte, ALKÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Meltem Soylu, kafede oturan vatandaşlara yönelik bilgilendirme sunumunda bulundu. Etkinliğin moderatörlüğünü ise Basın ve Halkla İlişkiler Büro personeli Aysun Çoban üstlendi.

SAĞLIKLI BESLENMEDE DOĞRULAR VE YANLIŞLAR ANLATILDI

Yoğun ilgi gören programda konuşan Prof. Dr. Meltem Soylu, ekmek, tuz, tavuk eti ve glutensiz ürünlerin kullanımıyla ilgili yaygın yanlış inanışları ayrıntılı biçimde açıklarken; sebze, meyve, ekmek, kırmızı ve beyaz et gibi temel gıda gruplarında sağlıklı beslenme açısından dikkat edilmesi gereken noktalara da değindi. Tam tahıl ekmeği, hardaliye gibi sağlıklı besinlerden de konuklara ikramlar sunan Prof. Dr. Meltem Soylu, “Ekmek konusunda şunu ifade etmeliyiz ki, beyaz ekmek tüketimi kan şekerimizi yükseltiyor. Bunun yerine tam tahıllı buğday ekmeği tüketmek en doğrusu olacak.” dedi. Yemek yaparken de dikkat edilmesi gereken besinler hakkında bilgi veren Prof. Dr. Soylu, “Mercimek çok önemli bir besin ürünüdür. Türk mutfağı dünyanın en zengin mutfağı olmasının nedeni geleneksel ürünlerimizin zenginliğidir. Bu topraklarda üretilen ürünlerimizin çoğu hem sağlıklı hem de doğaldır.” şeklinde konuştu. İçeceklerden de bahseden Prof. Dr. Soylu, “Asitli içeceklerin içinde yoğun oranda şeker bulunuyor. Bunun yanında, buzlu çaylar gibi içecekler hem yüksek oranda şeker içerir hem de vücudun ihtiyaç duyduğu faydalı bileşenleri çok az miktarda barındırır; üstelik içerikleri genellikle sağlığa zararlıdır. 330 mililitrelik içecekte 30 gram şeker bulunuyor. Sadece bir içecekten günlük ihtiyacımızın kat kat üstünü almış oluyoruz. En güzel içeceğimiz sudur. Bunun yanında ayran, hardaliye gibi sağlıklı ürünler tüketmemiz gerekiyor.” dedi. Tuzlar konusunda da merak edilenleri anlatan Prof. Dr. Soylu, “Tiroit bezlerimiz iyot olmadan çalışmaz. İyotlu tuz tüketmek iyot ihtiyacımızı karşılıyor. Bu nedenle iyotlu tuzdan vazgeçmeyin.” dedi.

VATANDAŞLAR İLGİ GÖSTERDİ

Etkinlik devam ederken vatandaşlar aynı zamanda merak ettikleri konuları da sordular. Hardaliye, tam tahıllı buğday ekmeği, iyotlu tuz gibi sağlıklı ürünlerle küçük ikramlar yapılırken vatandaşlara bilgilendirme broşürleri de dağıtıldı. Sohbet havasında gerçekleşecek etkinlikte vücut kütle ölçümleri de ücretsiz olarak yapıldı. Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği program sonunda konuşan Prof. Dr. Meltem Soylu, bilimin vatandaşla buluşması projesinin çok anlamlı ve yerinde olduğunu dile getirdi. YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar’a, ALKÜ Rektörü Prof. Dr. Kenan Ahmet Türkdoğan’a, destek veren Alanya Belediyesine ve Bilim İletişimi Ofisi ekibine teşekkür eden Soylu, bu etkinliklerin daha da artırılması gerektiğini belirtti.

BİLİM KAFE ETKİNLİKLERİ VATANDAŞLARI BİLGİLENDİRMEYE DEVAM EDECEK

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Bilim İletişim Ofisi tarafından koordine edilen ve üniversite akademisyenlerinin kampüs dışına çıkarak halka açık alanlarda bilimsel konuları sade bir dille anlatacağı Bilim Kafe etkinlikleri ülke genelindeki üniversiteler tarafından yapılmaya başlandı. 27-28 Haziran tarihlerinde Türkiye’nin dört bir yanındaki 150’ye yakın üniversite, 81 ilde eş zamanlı olarak gerçekleştirilen Bilim Kafe etkinlikleri sayesinde üniversitelerde üretilen bilginin toplumla paylaşılması amaçlandı. Bu kapsamda, üniversiteler tarafından kent meydanları, kafeler, kıraathaneler, köy meydanları ve toplu taşıma araçları gibi halka açık ve kalabalık alanlarda, bilimi toplumla buluşturmak amacıyla Bilim Kafe etkinlikleri düzenlenmeye devam edecek.